Ouderenzorg

Ouderenzorg, hoe behouden we de kwaliteit?

posted by Yvonne december 29, 2015 0 comments
image-4250536

Sinds een aantal jaar is een nieuw probleem zichtbaar geworden in onze samenleving. We zijn erachter gekomen dat onze samenleving langzamerhand aan het vergrijzen is. Waar voorheen gezinnen gemiddeld 6 tot 7 kinderen hadden, hebben gezinnen tegenwoordig meestal maximaal 3 kinderen. De verhoudingen zijn hierdoor enorm veranderd. Er zijn over een aantal jaar meer ouderen dan jongeren en dat kan voor problemen zorgen.

 

Sinds het steeds duidelijker werd dat de vergrijzing echt een probleem zou gaan worden, heeft de regering een aantal regels opgesteld die de problemen iets moet tegengaan. Eén van die regelgevingen is het verhogen van de pensioenleeftijd. Maar deze regelgeving lost maar een klein deel van het probleem op.
Een groot deel van de problemen die ontstaan zijn in de zorg. Omdat er nu steeds meer ouderen zijn moet de zorg al deze ouderen kunnen opvangen. De medische beroepsgroep werkt dagelijks aan een kwalitatief goede ouderenzorg. Om de kwaliteit van de zorg voor ouderen hoog te houden zijn twee dingen erg belangrijk, namelijk: Investeringen en de juiste inspanningen. Er moeten genoeg verplegers zijn om al deze mensen op te vangen. Daarnaast moet ook deze zorg betaald kunnen worden. Ook is het belangrijk dat er organisaties verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van de ouderen zorg. Zij kunnen de zorg sturing geven zodat er gedaan wordt wat belangrijk is voor al deze kwetsbare ouderen.

De zorg voor ouderen kan ingedeeld worden in verschillende categorieën. Elke situatie heeft weer zijn eigen soort zorg nodig. Als eerste is er ouderenzorg voor kwetsbare ouderen in een thuissituatie. Deze ouderen leven nog thuis, maar hebben wel regelmatig zorg nodig. Deze ouderen worden vaak ’s ochtends gewassen door een hulp uit de zorg. Deze medewerkers uit de zorg houden ook de gezondheid van de oudere in de gaten. Op deze manier kan de oudere een enigszins stabiel leven leiden en krijgt hij of zij toch die zorg die hij of zij nodig heeft.
Als tweede is er de zorg in een verzorgingstehuis. Veel ouderen kunnen op een gegeven moment niet meer thuis wonen. Zij gaan dan meestal in een verzorgingstehuis wonen. Hier hebben zij een permanente verblijfsplek waar zij, als het nodig is, dag en nacht verzorgt kunnen worden. Voor deze vorm van ouderenzorg zijn veel werknemers nodig. Deze ouderen hebben 24 uur per dag en 7 dagen per week hulp nodig. Als laatste is er de korte intensieve zorg in het ziekenhuis of verpleeghuis. Voor deze vorm van ouderenzorg zijn vaak specialistische werknemers nodig. Artsen en verpleegsters zijn hierin zeer actief.
Zoals u ziet is ouderenzorg enorm veelzijdig. Er zijn vele soorten ouderen die allen een andere vorm van zorg nodig hebben.

ouderenzorg

Omdat er steeds meer ouderen zijn, hebben ook steeds meer ouderen hulp nodig. Verzorgingshuizen zitten overvol en werknemers hebben het enorm druk.
Het is enorm belangrijk dat ondanks de forse toename van patiënten de ouderenzorg een hoge kwaliteit blijft behouden. Verschillende organisaties moeten gaan samenwerken om de juiste werknemers op de juiste plek te krijgen. Daarnaast moet er genoeg plaats zijn voor al deze patiënten. We zien nu dat er beperkte woonruimte is voor ouderen. Kleine woningen vooral in verzorgingstehuizen zitten enorm snel vol.

Het is onze verantwoordelijkheid om de mensen die ons zijn voorgegaan ook op hun oude dag de kwaliteit te bieden die zij gewend zijn en ook verdienen. Samen kunnen onze investeringen en de juiste inspanningen voor een kwalitatief goede ouderenzorg zorgen!

Interessante andere posts

Leave a Comment