Uncategorized

De gezondheid van je oren is belangrijk

posted by admin november 5, 2020 0 comments
pexels-yan-4458418-min

 

Hoor jij dat ook?

Word je erop gewezen dat de televisie en de radio te hard staan? Worden sommige woorden onduidelijk en vind je het lastig om een gesprek te volgen? Of heb je last van oorsuizen? Twijfel jij of je een hoorapparaat nodig hebt? In dit artikel gaan we het een en ander over hoorapparaten en gehoortesten bespreken.

Waar kan je terecht?

Je merkt dat je slechter hoort en je vraagt je af of je een gehoortest moet doen. Wellicht heb je ook al op het internet gezocht naar deze vraag, of heeft u zelfs al een online test gedaan. Als je twijfelt over je gehoor en hier graag meer duidelijkheid over wil, kan je terecht bij een audicien. Een gehoortest is vaak gratis en geheel vrijblijvend. Dit is echter niet overal zo. Daarom is het verstandig om uit te zoeken of je in aanmerking komt voor een vergoeding bij je zorgverzekeraar.

Hoe ziet een gehoortest eruit?

Bij een gehoortest krijg je een koptelefoon op. Je moet aangeven wanneer je iets hoort. Je hoort verschillende tonen in een verschillende frequentie. Mocht het gehoor slecht zijn, dient er een vragenlijst ingevuld te worden. Zorgverzekeraars stellen dit vaak als vereiste, voor wanneer er een hoorapparaat aangeschaft dient te worden. Na het invullen van de vragenlijst, vindt er een uitgebreidere test plaats. Hierbij worden ook woorden in verschillende tonen en hoogtes afgespeeld, afgewisseld in een willekeurig oor.

Adviesgesprek

Na het onderzoek vindt een gesprek plaats met de audicien. Met de audicien bekijkt u de resultaten. Bij een slecht gehoor zal de audicien de mogelijke oorzaken en eventuele oplossingen met u bespreken. Hieruit kan bijvoorbeeld het advies komen om te kiezen voor een gehoorapparaat. Dit advies kan voor beide oren gelden, maar ook voor één oor.

Hoorapparaat

Er zijn verschillende soorten hoorapparaten, in verschillende kleuren en vormen. Bij het uitzoeken van een gehoorapparaat krijg je uiteraard advies. Het uitzoeken is namelijk onder andere gebaseerd op de ruimte in je gehoorgang, jouw persoonlijke gehoorverlies en je budget. Tegenwoordig worden de apparaatjes steeds kleiner, waardoor ze steeds minder opvallen.

Prijzen

Na al deze informatie wacht u waarschijnlijk nog de vraag wat de kosten zullen zijn. De kosten variëren uiteraard per gehoorapparaat. Bij een minimaal gehoorverlies van 35 dB aan minimaal één oor, komt u in aanmerking voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Sommige categorieën van de gehoorapparaten worden tot 75% vergoed. Dit zijn degelijke hoorapparaten. Natuurlijk kunt u het zo duur maken als u zelf wilt. Oplaadbare, extra kleine of apparaten met het beste geluid kosten meer geld. Houd ook altijd rekening met extra kosten, zoals kosten voor de batterijen, onderhoud en de verzekering.

Interessante andere posts

Leave a Comment