Uncategorized

Trombose gevaar Voor Lange Mensen

posted by admin september 7, 2017 0 comments
doctor-563428_1920

Je hebt er helemaal geen invloed op, je lichaamslengte. Echter is het onlangs bekend geworden dat je lichaamslengte wel invloed kan hebben op het sneller ontwikkelen van sommige ziektes of aandoeningen. Vooral het risico op trombose lijkt vele malen groter bij langere mensen. Dit wordt gesteld door Zweedse wetenschappers in Circulation: Cardiovascular Genetics.

 

Deze Zweedse wetenschappers hebben onderzoek gedaan door data te bestuderen van meer dan twee miljoen Zweedse broers en zussen. Hierbij hebben zij geconstateerd dat het risico op trombose groter was bij de langere mannen en vrouwen ten opzichte van de kleinere.

 

Het risico op trombose bij mannen van 1.60 meter of kleiner was 65 procent lager dan bij mannen die 1.90 meter of langer waren. Bij vrouwen die kleiner waren verminderde het risico op trombose duidelijk ten opzichte van vrouwen langer dan 1.84 meter. Het verminderde met wel 69 procent. Het werd voor de Zweedse onderzoekers dus al gauw duidelijk dat er aanzienlijke verschillen waren wanneer je keek naar de kans op trombose gebaseerd op lichaamslengte.

 

Hoofdonderzoeker Bengt Zöller gaf al aan dat aan lengte helaas niks te doen valt. Het was wel duidelijk voor hem dat de bevolking steeds langer wordt, wat mogelijk bijdraagt aan het steeds vaker voorkomen van trombose.

 

Het kan volgens Bengt Zöller heel goed mogelijk zijn dat zwaartekracht iets maken heeft met het verband tussen de lengte van een mens en de kans op het krijgen van trombose. Langere mannen en vrouwen hebben langere aderen in hun benen. Dit zorgt voor een groter oppervlak waar problemen kunnen ontstaan. Zwaartekracht heeft ook meer invloed op de aderen van langere personen waardoor het bloed langzamer rondgepompt kan worden.

 

Over de studie moet wel gezegd worden dat de onderzoekers geen informatie over de jeugd hebben verzameld. Een kleine kanttekening bij de onderzoeksresultaten.

Interessante andere posts

Leave a Comment