Voeding

Waar zijn plantaardige oliën goed voor?

posted by admin oktober 4, 2017 0 comments
olie

Plantaardige Oliën worden gewonnen uit zaden en vruchten. Maar waar zijn ze eigenlijk goed voor? Door middel van dit artikel hopen we jou dat uit te leggen. Over het gebruik/werking van plantaardige oliën zijn de meningen over verdeeld, de éen beweert dat het goed/gezond is en de ander dat het slecht voor je is. Het feit is wel dat plantaardige oliën bestaan uit essentiële vetten voor je lichaam die goed zijn voor je gezondheid. Naast de gezonde vetten die het bevat, zijn de oliën duurzaam en niet schadelijk voor het milieu.

Waar kan je plantaardige olie voor gebruiken?

Sinds een aantal jaren wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van plantaardige oliën. De oliën kunnen in de keuken worden gebruikt bij het bereiden van gerechten en hebben vaak een positief effect op je huid en gezondheid. De oliën bestaan uit vetten die gezond zijn, nou moet je natuurlijk niet te veel ervan nemen, maar overal waar té voor staat is slecht. Het verschilt per olie welke voedingswaarden het precies bevat. Een aantal voorbeelden van plantaardige oliën zijn:

  • Hennepzaadolie
  • Koudgeperste olie
  • Pompoen olie
  • Wietolie
  • Pompoenpittenolie

Over hennepzaadolie wordt vaak gezegd dat het een genezende werking heeft. De olie bestaat grotendeels uit gezonde vetten en is hiermee de meest onverzadigde olie uit zijn soort. Verder zijn veel van deze oliën te gebruiken bij het bereiden van eten. Maar naast eten worden de oliën voor verschillende dingen gebruikt. Zo zijn er een aantal oliën die worden gebruikt voor massages. Maar ook voor shampoos en gel. Bij shampoo kunt u bijvoorbeeld denken aan aloë Vera. Deze olie wordt ook gebruikt bij het behandelen van infecties en blessures. Dit komt omdat de olie een zachte en helende werking heeft.

Zijn plantaardige oliën goed voor de gezondheid?

Plantaardige worden zoals eerdergenoemd gewonnen uit zaden en vruchten. De oliën zijn niet bewerkt en bevatten veel vitamines en mineralen. Veel van de oliën worden gebruikt bij het behandelen van pijnlijke wonden en/of kneuzingen. Dit is ook de reden waarom de basis van massageolie hieruit afkomstig is. Het heeft een zachte/ontspande werking. Maar de oliën worden ook gebruikt als consumptiemiddel. Met name kokosolie wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt om eten mee te braden en/of bakken. Het bevat gezonde voedingstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Om terug komen op de vraag of de oliën goed zijn de gezondheid, het antwoord is ja. Maar alleen wanneer de oliën koud geperst zijn en niet bewerkt. Wanneer de oliën niet koud geperst zijn, zullen de vitamines die het bevat verloren gaan.

Helpt het genezend?

Dat veel oliën gebruikt worden om pijn te verzachten is een feit. Maar er zijn onderzoeken die uitwijzen dan hennepplantolie een genezende werking heeft als het gaat om ernstige ziektes. Vaak wordt hennepplantolie in verband gebracht met de genezing van kanker. Verschillende onderzoekers beweren dat de stoffen uit de hennepplant de cellen bestrijden en vernietigd. Dat de olie uit de hennepplant genezend is mogen wel duidelijk zijn. De plant bevat namelijk veel vitamines en mineralen die het lichaam gezond maken. Of het ook daadwerkelijk ernstige ziektes geneest is niet duidelijk. Maar, wie weet wat de toekomst ons brengt!

Interessante andere posts

Leave a Comment