Ziekten

Lactose allergie: wat is het en wat moet ik er mee?

posted by Andre februari 24, 2016 0 comments
lactose allergie

Iemand met lactose allergie kan last krijgen van verschillende klachten als hij of zij lactose binnenkrijgt. Dit komt doordat er bij deze personen onvoldoende lactase – het enzym dat we nodig hebben voor de vertering van lactose – wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Lactose wordt daardoor niet verteerd in de dunne darm en komt onverteerd in de dikke darm terecht. Hier kan het gaan vergisten en dit kan diverse klachten met zich meebrengen. We vertellen u in dit artikel meer over lactose allergie.

Wat veroorzaakt intolerantie voor lactose?

Lactase is een enzym wat iedereen meekrijgt tijdens de geboorte. Op de eerste plaats om moedermelk te kunnen verteren. De lactase productie neemt na het derde levensjaar af. Dit is een geleidelijk proces. Het opvallende is dat in West-Europa en Noord-Amerika meer lactase in de darm terug te vinden als in bijvoorbeeld Aziatische landen. Doordat de lactose niet wordt afgebroken in de dunne darm gaan bacteriën in de dikke darm de melksuiker afbreken. Zij geven ons restproducten cadeau in de vorm van gassen en darmprikkelende stoffen. De veroorzaakt weer kramp, buikpijn, misselijkheid, winderigheid en diarree. Een opgeblazen gevoel in de buik kan indicatie geven voor lactose intolerantie.

Klachten bij lactose allergie

Als u last heeft van een lactose intolerantie, zijn er een aantal klachten die kunnen optreden. Een opgeblazen gevoel en winderigheid zijn twee kenmerkende symptomen van deze allergie. Daarnaast kunt u ook last krijgen van buikpijn, krampen en diarree. Gelukkig treden er bij een lactose allergie over het algemeen geen ernstige complicaties op, maar de klachten kunnen wel zeer vervelend zijn. De ernst van de klachten hangt samen met de mate waarin lactase aanwezig is in de dunne darm.

Welk voedsel bevat lactose?

Sommige personen met lactose allergie hebben weinig last van de bijbehorende klachten, maar bij andere personen kunnen de klachten in sterke mate voorkomen. Als u de klachten wilt voorkomen, kunt u er het beste voor zorgen om voedsel met lactose zoveel mogelijk te mijden. Lactose is een melksuiker en komt dan ook voor in melk en melkproducten. Pas daarom op met het nuttigen van zuivelproducten, zoals melk, kaas, yoghurt, kwark en vla. Er zijn echter ook andere producten die melk bevatten, onder andere chocola en slagroomtaart. Voordat u een bepaald voedingsmiddel aanschaft of nuttigt, doet u er daarom goed aan om eerst op de verpakking te kijken of het product melk bevat.

lactose

Interessante andere posts

Leave a Comment