Zorg

Vergoeding stoppen met roken door zorgverzekeraar

posted by admin mei 23, 2017 0 comments
32799912895_2032f0ed72_z

Roken is enorm schadelijk voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden vele mensen als gevolg van jarenlang roken. Door het roken raken aderen verstopt en neemt de kans op kanker toe. Rokers veroorzaken dan ook veel zorgkosten. Zorgverzekeraars zijn daarom bereid in voorkomende gevallen een vergoeding te betalen als je wilt stoppen met roken.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars geven uitvoering aan de basisverzekering. In de basisverzekering heeft de overheid bepaald wat wel en niet vergoed wordt. Alleen bewezen effectieve behandelingen komen doorgaans voor vergoeding in aanmerking.

Dit geldt ook voor stoppen met roken hulpmiddelen. In 2017 kun je in aanmerking komen voor de vergoeding van een zogenaamd stoppen met roken programma. Het blijkt namelijk dat de inzet van hulpmiddelen in combinatie met coaching het meest effectief is.

Stoppen met roken vergt immers een gedragsverandering. Dit is vaak heel lastig en een goede coach kan je daarmee helpen. Vraag altijd eerst aan jouw zorgverzekeraar of de behandeling wel of niet vergoed wordt. Op deze manier kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Houd er rekening mee dat vaak sprake is van eigen risico. Dit betekent dat je de eerste 385 euro zelf moet betalen. Vind hier alle voorwaarden over champix en vergoeding door zorgverzekeraar.

Voorwaarden stoppen met roken programma

Er gelden wel een aantal voorwaarden waarin je moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan.

In overleg met de huisarts kan worden bepaald wat voor jou de beste oplossing is. Heb je al van alles geprobeerd dan kan de huisarts bijvoorbeeld Champix voorschrijven. Champix is een bewezen effectief medicijn dat de stopkans aanzienlijk vergroot. Naast dat je Champix via de huisarts kunt krijgen is het medicijn ook online verkrijgbaar. Aangezien Champix een recept plichtig medicijn is zal je aanvraag eerst beoordeeld worden door een geregistreerde arts. Meer over informatie over champix vind je op www.champixkopenonline.nl

Stoppen met roken hulpmiddelen

Naast de huisarts en medicatie zijn er ook andere stoppen met roken hulpmiddelen. Probeer eerst of deze voor jou eventueel effectief zijn. Onthoud dat zonder een goede motivatie het stoppen met roken meestal niet lukt. Ben je niet gemotiveerd om te stoppen? Zorg dan eerst dat je wel gemotiveerd raakt.

Hulpmiddelen die vaak gebruikt worden zijn de zogenaamde e-smokers of e-sigaretten. Deze e-smokers zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn ze met en zonder nicotine verkrijgbaar. Ook kun je vaak kiezen uit allerlei smaakjes. Feit is wel dat het dampen veel gezonder is dan het roken van een sigaret of sigaar.

Verder kun je nog denken aan nicotinepleisters of nicotinekauwgum. Deze middelen verlagen de behoefte aan een sigaret. Dit komt doordat ze langzaam nicotine afgeven aan het lichaam. Hierdoor worden de ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk beperkt. Het helpt echter niet om de geestelijke verslaving aan de sigaret te doorbreken.

Een ander hulpmiddel is het medicijn Zyban. Dit is vergelijkbaar met Champix alleen is het een wat mildere variant. Ook Zyban is enkel op doktersrecept verkrijgbaar.

Interessante andere posts

Leave a Comment