Zwangerschap

5 producten die je terugziet in de verloskamer

posted by admin februari 5, 2018 0 comments
baby-1178539_960_720

Een bevalling is een bijzondere en spannende gebeurtenis. Samen met je verloskundige zorg je natuurlijk voor een goede voorbereiding op de bevalling. Afhankelijk van je medische achtergrond en het verloop van je zwangerschap, kun je ervoor kiezen om thuis, in het ziekenhuis of in een speciaal kraamhotel te bevallen. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen dan zal je uiteindelijk een groot deel van je tijd in de verloskamer doorbrengen. Het is daarom goed om te weten welke producten je terugziet in de verloskamer.

1. Het kraam- en verlosbed

Een comfortabel bed is natuurlijk een eerste vereiste bij iedere bevalling. Een kraambed is daarom multifunctioneel en heel comfortabel. Je ligt dus niet in een standaard (ziekenhuis)bed, maar in een bed dat speciaal ontworpen is voor de bevalling en kraamtijd. Niet alleen zijn ze geschikt om te bevallen in de traditionele rugligging, maar je kunt ook eenvoudig op je zij of zelfs op je hurken bevallen.

2. Voorzieningen voor pijnbestrijding

Als je in het ziekenhuis bevalt dan zijn er verschillende mogelijkheden voor pijnstilling tijdens de bevalling. Zo kun je aan het begin van je bevalling bijvoorbeeld met een prik in je bil of bovenbeen een morfineachtige pijnstiller toegediend krijgen die je helpt om nog even goed te slapen. Een andere mogelijkheid is het infuuspompje. Hiervoor is een infuusstandaard aanwezig op de verloskamer. Met dit infuuspompje kun je zelf de ergste pijn tijdens een wee opvangen. Een van de meest bekende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling is waarschijnlijk de ruggenprik. Een ruggenprik wordt gegeven door een anesthesist en zorgt ervoor dat je geen pijn meer voelt in je onderlichaam. Wel behoudt je de controle over je spieren. Ook lachgas is tegenwoordig vaak een optie als pijnbestrijding. Het vermindert de ergste pijn en het heeft geen effect op de baby. Lachgas adem je in via een maskertje wat je zelf vasthoudt. Voor de toediening van lachgas is er een lachgas-trolley aanwezig met ruimte voor lachgascilinders en een afsluitbare opbergbak voor accessoires, zoals mondkapjes en ventielen.

3. CTG-apparaat

Ook zal je in de verloskamer een CTG-apparaat tegenkomen. Hiermee wordt de hartslag van je kindje in de gaten gehouden. Ook kan het apparaat de weeënactiviteit in de gaten houden. Meestal wordt dit gemeten door middel van verstelbare banden met een sensor om je buik. Als je vliezen gebroken zijn, dan plaatst de verloskundige meestal een electrode op het hoofdje van de baby om de hartslag te registreren. De registratie van de weeën en de hartslag van de baby worden weergegeven op een monitor.

4. Bad en wiegje voor de baby

Natuurlijk tref je in de verloskamer ook diverse voorzieningen voor je baby aan, zoals een babybad en een wiegje. Na de geboorte zal je kindje eerst onderzocht worden door een arts of door de verloskundige. Vervolgens krijgt je baby een naambandje om en kleertjes aan die je van tevoren hebt uitgezocht. De baby wordt dus meestal niet meteen in bad gedaan. Het huidsmeer van je pasgeboren kindje beschermt de huid tegen uitdroging. De dag na de bevalling is het huidsmeer grotendeels in de huid getrokken en word je baby voor het eerst in bad gedaan.

5. Een warmtelamp voor de baby

Vaak beschikt een verloskamer ook over een warmtelamp, bijvoorbeeld aan een zwenkarm aan de muur, om de pasgeboren baby op temperatuur te houden. Je kindje heeft natuurlijk 9 maanden doorgebracht in een aangename warme omgeving en is dus nog niet gewend om zichzelf op temperatuur te houden. Bovendien is je baby meestal nat van het vruchtwater. Door de pasgeboren baby droog te maken en warm te houden met dekens en een warmtelamp wordt warmteverlies voorkomen. Ook wordt de baby vaak op de huid van de moeder gelegd om lekker warm te blijven.

En dan lekker naar huis

Hoe goed het ook geregeld is in de verloskamer, het is toch het allerfijnst om straks lekker met je kleintje naar huis te gaan. Als alles goed gaat met jou en met je kindje dan mag je meestal 2 tot 3 uur na de bevalling naar huis. Zorg wel dat je kraamhulp hebt geregeld voor thuis, zodat je onbezorgd kunt genieten van je kraamtijd.

Interessante andere posts

Leave a Comment