Uncategorized

Droge ogen

posted by admin november 1, 2022 0 comments

De een heeft er nooit last van, terwijl anderen regelmatig last hebben van droge ogen. Een zeer onaangenaam gevoel, waar je gelukkig iets aan kunt doen. Droge ogen komt bij iedereen voor, maar ouderen en vrouwen hebben er vaker last van dan jongeren en mannen. Wanneer onze ogen droog zijn, dan kan dit jeuk of gewoon een onaangenaam gevoel geven. Het voelt een beetje alsof er zand in de ogen zit. De oorzaak heeft echter meestal niets met zand te maken, maar met een tekort aan traanvocht.

Traanvocht beschermt onze ogen tegen beschadiging en uitdroging. Het traanvocht is wat vettig en dat komt door de talgkliertjes die zich aan de randen van onze oogleden bevinden. Door het vet blijft het traanvocht op onze ogen en wordt dit evenredig uitgesmeerd. Wanneer je last hebt van droge ogen kun je soms door gewoon een paar keer met de ogen te knipperen de ogen weer wat vochtiger maken.

Oorzaken van droge ogen

Iedereen heeft wel eens last van droge ogen. De meeste mensen kunnen dit dus gewoon oplossen door met de ogen te knipperen. Bij 1 op de 10 mensen is er echter sprake van veelvuldig droge ogen. In dat geval wordt er chronisch minder traanvocht aangemaakt en dat kan weer verschillende oorzaken hebben.

Bepaalde ziekten, zoals diabetes of reuma kunnen ertoe leiden dat er minder traanvocht wordt aangemaakt. Ook bepaalde medicatie kan hieraan ten grondslag liggen. Mensen die een laserbehandeling hebben ondergaan kunnen soms ook last krijgen van droge ogen. Daarnaast zijn droge ogen ook een gevolg van het verouderingsproces. Het kan ook voorkomen dat er wel traanvocht wordt aangemaakt, maar dat deze veel sneller verdampt dan wenselijk is. Ook hier is ouderdom een mogelijke oorzaak, maar ook het dragen van contactlenzen, toch, airconditioning of een rokerige ruimte kunnen dan droge ogen veroorzaken.

Wat kun je doen tegen droge ogen?

Knipperen met de ogen is de meest natuurlijke manier om je ogen wat vochtiger te maken. Heb je vaak last van droge ogen vermijd dan rokerige ruimtes of waar ruimten waarin airconditioning gebruikt wordt. Zorg dat je woning niet te droog is, bijvoorbeeld door een bak water bij de verwarming te plaatsen. Er is ook een behandeling die je kunt ondergaan om er vanaf te komen. Bekijk de info online via Floaterlaser.com.pexels-felipe-tavares-5085820

Interessante andere posts

Leave a Comment