Uncategorized

Glutenallergie: feit of hype?

posted by Thomas maart 9, 2016 0 comments
Glutenallergie veroorzaakt door gluten

Glutenallergie: tot een jaar geleden was het volkomen onbekend onder het grote publiek, was het nog nooit groot uitgemeten in de media en gebruikten producenten van voedsel het nog niet als middel om zich te onderscheiden of om nieuwe klanten te winnen. Momenteel lijkt dit allemaal 180 graden gedraaid te zijn: soms lijkt het wel alsof er een gluten-epidemie heerst. Maar is dit zo? Of is het een voedingstrend? En bovendien, wat is een glutenallergie nou precies?

Glutenallergie: feiten en fabels

Allereerst is het belangrijk om de feiten en de fabels van elkaar te scheiden voordat er verdere conclusies getrokken worden. Zo bestaat er helemaal geen glutenallergie, dit is namelijk een foutieve benaming voor de wel bestaande glutenintolerantie, ook wel Coeliakie genaamd. Er zijn in Nederland 30.000 mensen die daadwerkelijk gediagnostiseerd zijn met deze auto-immuun ziekte en er wordt geschat dat er daarnaast nog 140.000 mensen met een glutenintolerantie zijn, maar die hier niet van op de hoogte zijn. Dit is gebaseerd op een onderzoek waaruit blijkt dat grofweg 1% van de westerse bevolking coeliakie ontwikkelt. Coeliakie is een auto-immuun ziekte die niet overgaat en gluten en de eigen darmwand aanvalt. Gluten komt onder meer voor in tarwe, rogge en gerst en zit dus vaak in deegproducten.

Epidemie of trend

Door deze feiten rijst de vraag waarom het glutenvrij eten dan plotseling zo aanwezig is: ‘maar’ 1 op de 100 Nederlanders heeft waarschijnlijk last van coeliakie. In vergelijking: 1 op de 50 Nederlanders kampt met een lactose-intolerantie. Waarschijnlijk is de hype overgewaaid vanuit Amerika waar een boek gepubliceerd werd waarin staat dat tarwe slecht is voor mensen. Dit heeft er voor gezorgd dat 20% van de Amerikanen een glutenvrij dieet volgt. Door de populariteit van het boek en de groeiende groep mensen die geen gluten meer eet is bovendien de interesse van de voedselproducenten gewekt die handig inspringen op deze trend en deze nog verder aanwakkeren.

In Nederland is het aantal mensen dat naar de huisarts komt omdat ze vermoeden dat ze intolerant zijn voor gluten het afgelopen jaar significant toegenomen door de toegenomen populariteit van het onderwerp, maar waarschuwen tegelijkertijd dat coeliakie wel serieus genomen dient te worden. Zo kan het dat het eigen immuunsysteem naast gluten ook de eigen darmwand aanvalt, waardoor voedingsstoffen niet goed meer opgenomen kunnen worden. Dit heeft in het verleden tot sterfte geleid.

Conclusie

Het is dus belangrijk om twee dingen te onderscheiden: de trend van glutenvrij eten en coeliakie. Alhoewel coeliakie leidt tot een glutenvrij dieet, betekent een glutenvrij dieet niet dat men automatisch intolerant is voor gluten. Gluten intolerantie is immers een auto-immuun ziekte die al vele jaren bestaat en bovendien niet vaker voorkomt dan voorheen. Het is een potentieel gevaarlijke aandoening die zeker serieus genomen dient te worden. Glutenvrij eten daarentegen lijkt een trend te zijn die het afgelopen jaar is overgewaaid vanuit Amerika en een gevolg lijkt te zijn van de overtuiging dat onder meer het eten van tarwe slecht zou zijn voor de gezondheid.

Interessante andere posts

Leave a Comment