Ziekten

Antibiotica: het wondermiddel van de 20e eeuw

posted by Andre januari 28, 2016 0 comments
Antibiotica

Tegenwoordig is het mogelijk om voor elke bacteriële infectie snel en effectief een behandeling te geven in de vorm van antibiotica. Longontsteking, chlamydia of een blaasontsteking hebben een duistere naam. Vroeger konden ze regelmatig uit de hand lopen en dus de dood als gevolg hebben. Door het toepassen van antibiotica is dit gelukkig verleden tijd. Toch moeten we vooral koesteren wat we nu hebben, want het kan ook zo maar over zijn. Waarom? Dat wordt later uitgelegd, eerst een korte geschiedenis hoe we aan dit wondermiddel zijn gekomen.

In 1928 was het Alexander Flemming die als eerste een echt antibioticum ontdekte. Hij noemde de stof Penicilline, naar de schimmel waar de stof van afkomstig was. De ontdekking van deze stof werd gezien als de ontdekking van een wondermiddel. Voordat de stof geïdentificeerd was gebruikte men andere middelen om bacteriën te bestrijden. Deze kenden echter vaak hoge bijwerkingen, zo werd er bijvoorbeeld de stof kwik ingezet tegen syfilis, maar de kan was ook groot dat men dan overleed aan de bijwerkingen in plaats van de ziekte. Antibiotica zoals bijvoorbeeld Penicilline en verwante stoffen bleken juist vrij geringe bijwerkingen te hebben en wel een enorm resultaat. Dit resultaat kan wel alleen worden behaald bij bacteriële infecties. Een schimmel of een virusinfectie kan dus niet behandeld worden met antibiotica.

Antibiotica bestrijd zorgvuldig en effectief ziekteverwekkers in het lichaam. Het is echter wel belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze stoffen omdat er resistentie kan ontstaan. Het is namelijk zo dat er altijd wel een paar bacteriën overleven na een antibioticakuur. Zij zijn niet gevoelig voor bijvoorbeeld penicilline. Voor de behandelde persoon is dit niet erg, want als de kuur aanslaat zal hij wel van zijn ziekte af zijn. Maar de overblijvers gaan vermenigvuldigen en zorgen er voor dat alle nakomelingen ook resistent worden. Daardoor zal in verloop van de tijd de resistente soort de overhand krijgen en heeft een bepaald antibioticum geen effect meer. Gelukkig zijn er wel een aantal verschillende antibiotica ontdekt, maar het voorgaande verhaal geeft ook aan dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica omdat we anders over 20 jaar geen behandeling meer hebben voor bijvoorbeeld een longonsteking of een andere door een bacterie veroorzaakte ziekte. Dokters passen dit toe door mensen eerst op eigen kracht te laten genezen, lukt dit nou echt niet dan is antibiotica een laatste redmiddel.

Het gebruik van antibiotica brengt toch nog een paar bijwerkingen met zich mee. Het kan voorkomen dat je last krijgt van diarree, misselijkheid, darmklachten en een verminderde eetlust. Daarnaast is het aan te raden om de zon te mijden omdat onze huid door antibiotica zeer gevoelig wordt voor UV licht. Daarnaast is het belangrijk om een kuur altijd volledig af te maken. Als ziektebeelden verschijnen wil dat nog niet zeggen dat de ziekteverwekkers het lichaam uit zijn. Naast de eerder genoemde bijwerking is het altijd slim om eerst advies in te winnen bij de dokter voor het combineren van bepaalde geneesmiddelen. Ook het gebruik van alcohol wordt ernstig afgeraden tijdens het volgen van een kuur. Op de eerste plaats omdat de alcohol sneller naar je hoofd stijgt en daarnaast omdat het je een paar dagen terugzet in de kuur en je dus eigenlijk opnieuw kan beginnen.

Interessante andere posts

Leave a Comment