Ziekten

Nivolumab tegen longkanker vanaf 2016 vergoed

posted by Thomas februari 22, 2016 0 comments
Nivolumab

Nivolumab, een medicijn tegen longkanker, wordt vanaf maart 2016 vergoed vanuit de basisverzekering. Minister Schippers maakte eind vorig jaar bekend dat dit medicijn niet vergoed zou worden. Hier is ze nu op teruggekomen.

In eerste instantie te duur

Minister Schippers van Volksgezondheid laat zich door Zorginstituut Nederland adviseren bij de keuze om medicijnen wel of niet te vergoeden vanuit de basisverzekering. In eerste instantie kreeg zij het advies om Nivolumab niet toe te laten. Het medicijn zou namelijk erg duur zijn: € 134.000 per patiënt. De grens is doorgaans € 80.000. Na onderhandelingen kon de prijs toch omlaag, waardoor het medicijn vanaf maart dit jaar wél vergoed wordt.

Nivolumab

Nivolumab is een nieuw medicijn dat gebruikt wordt bij mensen met uitgezaaide longkanker. Het medicijn zorgt ervoor dat het eigen immuunsysteem wordt geactiveerd om de kankercellen aan te vallen. Nivolumab kan de levensduur van longkankerpatiënten verlengen en heeft minder bijwerkingen dan andere medicijnen tegen longkanker. Schippers is erg blij dat het medicijn alsnog is toegelaten tot de basisverzekering. “Het is heel goed nieuws voor de patiënten die aan deze afschuwelijke ziekte lijden, dit biedt hen meer perspectief in hun strijd tegen kanker,” aldus Schippers.

Eigen risico

Veel medicijnen worden tegenwoordig vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt voor medicijnen het eigen risico van de zorgverzekering. Dit jaar is het verplichte eigen risico € 385,-. Dit bedrag moeten patiënten dus eerst zelf betalen, voordat de zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Het verplichte eigen risico kan vrijwillig verhoogd worden tot € 885,-. Mensen die hun eigen risico verhogen, krijgen een korting op je zorgpremie. Het verhogen van het eigen risico is uiteraard niet aan te raden voor mensen die regelmatig dure medicijnen gebruiken.

Eigen bijdrage

Soms geldt er voor medicijnen ook een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage kan wel vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de zorgverzekeraar de dekking van een aanvullende verzekering elk jaar kan veranderen. Dat de eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen dit jaar vergoed wordt, betekent niet dat dat volgend jaar ook zo is. Verstandig dus om elk jaar je zorgverzekering onder de loep te nemen en zorgverzekeringen te vergelijken.

Interessante andere posts

Leave a Comment