Ziekten

Waar kun je je testen op een Soa?

posted by admin april 25, 2018 0 comments

Een ervaring waar veel jongeren en studenten weleens mee te maken hebben gekregen. Je hebt onveilige seks gehad met iemand en je bent er niet helemaal zeker van of deze wel helemaal soa vrij was.

In dergelijke gevallen is het aan te raden om je te laten testen op een soa. Vroeger moest je hiervoor naar de GGD, vandaag de dag heb je echter nog een aantal andere opties tot je beschikking. Waar kun je terecht voor een soa test, en wat is de beste keuze?

 

Zelf testen

De kans is groot dat je van zogeheten zelftests, ook wel bekend als de thuistest, hebt gehoord. Dit is een nieuw soort test die je gewoon bij de drogist kunt kopen of in een webshop kunt bestellen.

Je kunt met een dergelijke test zelf urineren op een bijgeleverd uitstrijkje en deze dan naar een professioneel lab sturen per post. Vervolgens krijg je binnen een paar dagen de uitslag. Het voordeel hiervan is dat je niet langs hoeft te gaan bij een arts of een kliniek en je dit vanuit huis kunt doen.

Toch is het de vraag of je jezelf moet willen testen op soa. Het is namelijk nooit 100% zeker of je nu wel of geen soa hebt. Zelfs al klinkt 99% erg hoog, dit betekent dus dat er bij één op de honderd mensen niet juist wordt vastgesteld of je nu wel of geen soa hebt. Wij raden daarom aan om je altijd te laten testen door een professional.

 

Soa laten testen door een medisch specialist

Je kunt hiervoor op een aantal locaties terecht. Ten eerste kun je naar de GGD gaan, wat over het algemeen de meeste mensen doen. Het voordeel van een soa test bij de GGD is dat deze gratis is als je in een doelgroep valt waarvoor er een groot risico bestaat dat je te maken krijgt met een soa. Denk hierbij aan jongeren tot 26 jaar en mensen die werken in de seksindustrie. Ook homo’s vallen binnen deze risicogroepen.

Het nadeel van de GGD is dat je vaak erg lang moet wachten voordat je aan de beurt bent. Dit jaar zijn er zelfs zulke lang wachtrijen dat sommige mensen besluiten om helemaal niet meer naar de GGD te gaan. Wat is hiervoor een goed alternatief?

 

Stadskliniek

Eind 2017 is er een nieuwe soa kliniek in Nederland gestart, namelijk Stadskliniek. Waarschijnlijk heb je er al van gehoord, want in slechts een half jaar tijd zit deze kliniek nu al in zes grote steden van het land.

Dit geeft aan dat de vraag naar een privékliniek waar je snel terecht kunt er groot is in Nederland. Het voordeel van Stadskliniek is dat je wordt getest door een medisch specialist en zo 100% zekerheid krijgt. Ook kun je vaak dezelfde dag, ook in de weekenden, terecht voor een afspraak.

Door scherpe tarieven te hanteren besluiten veel mensen die vermoeden dat ze een soa hebben nu om naar Stadskliniek te gaan in plaats van de GGD.

 

Soa laten testen door je huisarts

Waar velen vaak niet aan denken bij het laten uitvoeren van een soa test is hun eigen huisarts. Ook hier kun je je namelijk laten testen. Toch kiezen veel mensen hier om begrijpelijke redenen niet voor.

Ten eerste is de test vaak vele malen prijziger dan bij de GGD of Stadskliniek. Een uitgebreide test kan wel oplopen tot 400 euro.

Maar misschien een nog belangrijkere reden is dat je je niet anoniem kunt laten testen bij een huisarts. Dit kan bij de overige opties wel. En laat nu juist dat een belangrijk punt zijn voor veel mensen.

 

Denk jij dat je misschien een soa hebt? Wees verstandig en laat je testen.

Interessante andere posts

Leave a Comment