Zorg

Lenzen met een extra snufje technologie

posted by admin januari 27, 2022 0 comments
pexels-nataliya-vaitkevich-5843452

Veel mensen hebben voldoende aan een standaard contactlens. Dit zijn lenzen die bol en rond van vorm zijn en over de gehele lens dezelfde plus- of minsterkte hebben. Maar soms heb je net wat meer nodig, iets anders dan de standaard lens. Dan hebben we het over lenzen met een cilinder (ook wel torische lenzen voor astigmatisme genoemd) en multifocale lenzen. Wat betekenen deze termen precies en wat houden ze in?

Lenzen met een cilinder

Astigmatisme, ook wel een cilindrische afwijking genoemd, komt bij heel veel mensen voor. Vaak zijn de symptomen hiervan veraf en dichtbij wazig zien, niet goed in het donker kunnen zien, ogen die snel moe zijn, duizeligheid en/of moeite met scherp zien van kleine details. De oorzaak hiervan ligt bij het hoornvlies. Je hoornvlies is het vlies aan de buitenzijde van het oog. Als je astigmatisme hebt heeft het hoornvlies een onregelmatige kromming. Normaliter komt licht je oog binnen en dat komt samen op hetzelfde brandpunt achterin je oog. Bij astigmatisme is je lens uitgerekt tot een onregelmatige vorm. Om de onregelmatigheid te compenseren, zijn hier speciale lenzen voor op de markt. Vaak worden deze ‘lenzen met een cilinder’ genoemd. 

Multifocale lenzen

Een andere, veel voorkomende afwijking, is dat je voor zowel dichtbij als veraf een sterkte hebt. Mensen die al jaren bril- of lensdragers zijn merken vaak tussen het 40ste en 45ste levensjaar een verschil in het zicht. Vaak krijg je moeite met lezen en kijkwerk dichtbij. Dit komt doordat de flexibiliteit van je ooglens afneemt. Je hebt dan een correctie nodig voor zowel dichtbij als veraf zien. Bij een bril wordt het bovenste deel van het glas het veraf-deel en het onderste deel van het glas het dichtbij-deel. Bij lenzen werkt dit net anders. In het midden van de lens zit het veraf-deel en de buitenste ring is het dichtbij-deel. Alles in èèn, in èèn lens!

Lenzen met een cilinder en multifocale lenzen zijn zowel bij de opticien als online verkrijgbaar. Weet je je waardes? Dan kan je gemakkelijk lenzen bestellen!

Interessante andere posts

Leave a Comment