Zorg

Paracetamol

posted by Thomas februari 9, 2017 0 comments
Antibiotica

Heeft u last van hoofdpijn in zijn diverse vormen (migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn, …), koorts, rugpijn, spier- of gewrichtspijn of zelfs mentstruatiepijn? Dan is Paracetamol een goede oplossing om de pijnprikkels weg te werken en pijnloos verder doorheen de dag te gaan.

Paracetamol is al op de markt te vinden sinds 1893 en is uitgegroeid tot één van de meest gebruikte pijnstillende koortsverlagende middelen ter wereld. Daarbij is het product ook één van de veiligste geneesmiddelen ter wereld: het is perfect te gebruiken bij kinderen, tijdens een zwangerschap en voor ouderen. Dat is dan ook de reden dat u het product zonder voorschrift kunt verkrijgen in apotheken. Het spreekt daarbij uiteraard voor zich dat u wel hoort de maximale hoeveelheden correct te respecteren.

Verschillende namen

Het geneesmiddel in kwestie kunt u verkrijgen onder diverse merknamen en toedieningsvormen. Welke zijn dit dan? Dafalgan, Lemsip, Perdolan, Panadol en zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Qua toedieningsvorm kunt u opteren voor siroop, zetpillen, smelttabletten en bruistabletten. Kies dan ook de manier van toediening die het beste bij u past en raadplaag de bijsluiter voor de exacte stappen.

De werking

Paracetamol wordt gebruikt om pijn te verlichten en koorts te verlagen en is effectief bij lichte tot matige pijn. Het middel voorkomt in essentie dat de pijnprikkels de hersenen bereiken. Het logische resultaat is dat u de pijn niet meer of minder intens zal voelen. De werking zal in principe na een half uur optreden en houdt zo’n 6 uur aan na inname.

Dosering

Paracetamol is verkrijgbaar in verschillende sterktes (120 mg, 240 mg, 500 mg en 1000mg) en kan perfect dagelijks gebruikt worden zonder bijwerkingen mits de maximale hoeveelheid gerespecteerd wordt. Die maximale hoeveelheid ligt bij volwassenen op 4 gram en bij kinderen op 10 tot 15 mg per kg lichaamsgewicht. Respecteer deze hoeveelheden en het is geen enkel probleem om dit geneesmiddel dagelijks en langdurig in te nemen. Het enige waar u best nog wel rekening mee kunt houden: er moet minstens vier uur gewacht worden tussen twee dosissen.

Interessante andere posts

Leave a Comment