Met elkaar praten is een vorm van communicatie. Jij begrijpt wat iemand vertelt en andersom is dat hetzelfde. Het kan zijn dat een persoon er meer moeite mee heeft dan de ander. Dit kan heel frustrerend zijn, omdat je ook gewoon wilt communiceren zoals de meeste mensen. Je kunt problemen hebben met de taal, het gehoor, maar ook met je spraak en je stem. Zo kan het zijn dat je bepaalde woorden niet zo goed kunt uitspreken en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen. De meeste mensen maken een afspraak bij de logopedist als het probleem zich blijft voordoen. De logopedist heeft jarenlang gestudeerd en heeft meestal al wat ervaring opgedaan. Bij kinderen gaan ze proberen de problemen te verhelpen d.m.v. spelletjes. Zo zien ze het als iets leuks en vinden ze het niet erg om naar de logopedist te gaan. Bij iets oudere kinderen wordt meestal naar de oorzaak gekeken en zo gaan ze dat verder bepalen wat ze gaan doen. Een logopedist is heel behulpzaam en kan goed luisteren, ook willen ze mensen graag helpen.
Zorg krijgen van een logopedist?
Als er problemen zijn met de taal, gehoor stem en zelfs het slikken kun je een afspraak maken met de logopedist. Meestal wordt je doorverwezen door de huisarts. De logopedisten kunnen ook nog gespecialiseerd zijn in bepaalde onderdelen. Ze hebben zich gespecialiseerd tijdens de studie of hebben een extra cursus gevolgd. Zo zijn er logopedisten die werken met kinderen die heel druk zijn of een trauma hebben gehad. Voor deze kinderen is het vaak moeilijk om te luisteren of om iets te willen begrijpen. Samen met de patiënt gaan ze kijken naar een fijne oplossing. Hierom is het belangrijk dat een logopedist goed kan luisteren. Daarnaast is het ook van belang dat ze weten, wanneer ze iets moeten uitleggen. Een logopedist kan ook helpen bij taalontwikkeling van kinderen.
Hulp bij trauma’s
Als een kind een trauma heeft gehad is het vaak moeilijk om te concentreren en dat betekent ook dat ze minder leren. Misschien moet het kind wel een afspraak maken bij de psycholoog, hier zal de logopedist dan achterkomen. Ook werken logopedisten met kinderen die een taalachterstand hebben. Dit kan komen door moeite of omdat ze nog niet zo lang in Nederland wonen. Misschien spreekt de patiënt wel meerdere talen en is het daarom wat lastiger. Met behulp van opdrachten gaat de logopedist proberen het kind te helpen. Het is nooit zeker off het gaat helpen, maar in de meeste gevallen wel.
Bron: De Spreekkamer