Voeding

Overgang en gewichtstoename

posted by admin november 3, 2017 0 comments
overgang-en-overgewicht

Overgang en gewichtstoename

Herken je dat? Dat je eigenlijk eet en leeft als altijd, maar ineens lijkt het alsof je broeken strakker gaan zitten, je voelt je minder fit en hebt het soms erg warm? Het lijkt alsof je lichaamsverdeling verandert. Er komt meer vet rond je middel. Zou deze gewichtstoename te maken hebben met de overgang?

Hormonale veranderingen

Als je de 40 bent gepasseerd als vrouw, beginnen vaak de overgangsklachten al op te spelen. Soms nog helemaal niet, maar vaak ga je het al merken. De overgang en gewichtstoename hangen met elkaar samen omdat er minder oestrogenen worden geproduceerd. Door de afname van oestrogenen gaat onze spijsvertering en vetverbranding trager werken. Onze caloriebehoefte neemt daardoor af.  Ook onze spiermassa neemt na ons veertigste levensjaar af. Het is dus belangrijk dat je minder gaat eten.

Aanpak van de overgang en gewichtstoename

Minder eten, hoe pak je dat dan aan, zonder je alles te ontzeggen? Ook genieten is heel belangrijk in deze levensfase. Bij de overgang en gewichtstoename kun je minder eten en tóch beter eten door:

  • Zo min mogelijk toegevoegde suikers gebruiken. Dus minder koek, snoep en gebak. Dit is lastig de eerste dagen, maar na een week ben je er al aan gewend! Als tussendoortje neem je:
  • Meer groenten en fruit. Door de voedingsvezels in groenten en fruit heb je een gevuld gevoel en eet je voeding die je lichaam graag heeft. Je zult je fitter gaan voelen. Een schaaltje aardbeien, kersen of een appeltje is toch ook een traktatie?
  • Minder snelle koolhydraten eten. Minder eens met het eten van aardappelen, pasta en rijst en vervang ook deze door extra groenten. Een extra groente op je bord staat lekker kleurig en vult je bord.
  • Als je brood eet, eet dan volkoren brood of volkoren crackers. Alleen als er volkoren op staat of als volkoren wordt verkocht, is het écht volkoren. Meergranen is lekker, maar géén volkoren…. Maar ook brood kun je wel eens vervangen door magere zuivel met fruit, een omelet met groenten of een salade et kip of vis.
  • Matig zijn met dierlijk vet en probeer zoveel mogelijk plantaardig vet te gebruiken zoals olijfolie, koolzaadolie, raapzaadolie enz..
  • Minimaal één keer per week peulvruchten eten. Peulvruchten bevatten isoflavionen die invloed hebben op ons oestrogeengehalte. Het helpt om overgangsklachten te verminderen.
  • Sojaproducten te gebruiken. Sojabonen vallen ook onder de peulvruchten en bevatten veel isoflavionen, evenals lijnzaad en volkoren granen. Een schaaltje sojayoghurt met lijnzaad is dus een prima tussendoortje of ontbijt.
  • Minder alcohol drinken. Beperk je inname van alcoholische drankjes, want alcohol bevat veel kilocalorieën.
  • Beginnen met krachttraining. Je hoeft echt bodybuilder te worden, maar de spierkracht neemt snel af door de hormonale schommelingen. Als onze spiermassa afneemt, neemt ook onze caloriebehoefte af. Om dit te voorkomen, is het goed om te trainen en de spiermassa op peil te houden. Dit kan op allerlei manieren. Thuis met oefeningen van YouTube, in een fitnesszaal met apparaten en losse gewichten of een groeps-les zoals Bodypump.

Acceptatie

De overgang en gewichtstoename horen een beetje bij de levensfase waar je in zit. Voor sommigen is het lastig te accepteren dat het lichaam zich gaat klaarmaken om geen kinderen meer te krijgen. Jezelf accepteren en genieten van een nieuwe periode in je leven is belangrijk om de energie te krijgen die je nodig hebt voor bovenstaande stappen. Iets meer buikvet is dan ook niet erg en heel normaal gezien je levensfase, zolang je er op let dat het niet uit de hand loopt.

Hulp en coaching

Ben je op zoek naar iemand die je help om stappen te nemen bij de overgang en gewichtstoename? Balance4You kan je helpen om ervoor te zorgen dat je zelf er alles aan doet om gezond en fit deze periode door te komen. De overgang en gewichtstoename horen bij elkaar , maar hoeven niet uit de hand te lopen!

Interessante andere posts

Leave a Comment