Voeding

De ‘R’ zit weer in de maand

posted by admin december 1, 2017 0 comments
soup-2897649_1920

De ‘R’ zit weer in de maand. Dit betekent dat de winterperiode weer is aangebroken. De periode is officieel van september tot en met april alhoewel september tegenwoordig een vrij arme maand is. De dagen worden korter en het wordt weer kouder. We zitten dus vaker binnen waardoor virussen makkelijker kunnen verspreiden. Mensen worden verkouden of krijgen de griep wat ze overdragen aan anderen. Voor je het weet is iedereen aan het hoesten of niezen.

Fabrikanten en winkels spelen slim in op de spreuk. In deze periode proberen de fabrikanten en winkeliers  vitaminepillen en andere gezonde dingen aan te prijzen die helpen bij ziektes. De mineralen Selenium en Zink zijn ook belangrijk.

Vroeger was altijd de regel: als de ‘R’ in de maand zit moet je extra vitaminen slikken. Vroeger waren er namelijk geen verse groenten en fruit waardoor je dit op een andere manier moest compenseren. Zonder de vitaminen zou je sneller ziek worden.  Tegenwoordig kunnen we gewoon groenten en fruit eten omdat het geïmporteerd of ingevroren is.

vegetables-2977891_1920

In de wintermaanden is het ook belangrijk om te letten op inname van vitamine D. Vitamine D krijg je van zonlicht. Aangezien er in de wintermaanden minder zon is krijg je dus ook minder vitamine D binnen. Om dit te compenseren kun je vitamine D tabletten slikken. Echter is dit tegenwoordig niet per se nodig. Vitaminen kun je namelijk ook uit gezonde voeding halen. Vette vis bevat vitamine D dus het is ook aan te raden om dit regelmatig te eten. Je kunt ook halvarine op je boterham smeren voor extra vitamine D. Als je gevarieerd en gezond eet is de kans op een tekort aan vitaminen klein. Daarnaast kun je ook af en toe buiten wandelen om toch wat vitaminen binnen te krijgen.

De volgende vitamines zijn ook belangrijk om regelmatig in te nemen tijdens de winterperiode: Vitamine A, B11, B12, B6, C en D. Vitamine A helpt bij het voorkomen van infecties. Deze vitamine kun je vinden in boter of vis. Smeer dus regelmatig boter op de boterham of eet een stukje vette vis. Vitamine B12 heeft een belangrijke invloed op het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem zorgt voor een hogere weerstand waardoor je een kleinere kans hebt om ziek te worden. In zuivel en vlees kun je deze vitamine vinden. Vitamine B11 helpt bij de aanmaak van cellen in het immuunsysteem. B11 kun je terugvinden in groene groenten en fruit, maar ook in volkoren producten. Vitamine B6 heeft ene sterke rol in het immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt. In aardappelen, graanproducten, vis, vlees of eieren kun je deze vitamine terugvinden. Vitamine C heeft een belangrijke functie binnen het afweersysteem en kun je terugvinden in aardappelen, groente en fruit. Zink helpt bij de stofwisseling en speelt een rol in het immuunsysteem. Het is ook belangrijk bij de vruchtbaarheid van mannen. Zink zit veel in vlees. Selenium wordt steeds zeldzamer op de aarde omdat het minder voorkomt in ons natuurlijke voedsel. De mineraal zit vooral in schelpdieren en eigeel.

Interessante andere posts

Leave a Comment