Voeding

Gezonde voeding

posted by admin april 4, 2017 0 comments

We krijgen het vaak van jongs af aan al mee, gezonde voeding is belangrijk voor je lichaam. Maar wat is nou gezonde voeding? Wanneer weten we of we het goed doen en waar gaat het mis? De consumptie maatschappij waar wij deel vanuit maken, maakt het ons bovendien vaak erg lastig doordat veel producten zijn verwerkt met extra suikers, zout en/ of vetten. Het voedingscentrum biedt daarom vaak een helpende hand als het gaat om goede voeding en is vaak een gemakkelijke rode draad in de wirwar van producten.

Vroeger werd er daarom al gebruik gemaakt van de Schijf van Vijf. Dit is een figuur dat symbool staat voor adviezen rondom gezonde voeding. De wetenschap zorgt ervoor dat de Schijf van Vijf voortdurend in ontwikkeling is en blijft. Hiermee worden ook de gezondheidsadviezen elke keer opnieuw aangepast. De laatste keer dat dit gebeurde was in maart 2016. Er is toen een nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd waarbij niet meer de nadruk ligt op voedingsstoffen maar op producten. Het voedingscentrum staat hiermee stil bij de werking van de verschillende producten en de gezondheidswinst die zij opbrengen. Wel is het erg belangrijk dat de producten zo min mogelijk bewerkt zijn. Producten zoals bewerkt vlees, groenten waar zout aan toe is gevoegd, gezoete zuivel en harde vetten zijn daarom verwijderd uit de Schijf van Vijf. Andere veranderingen in de nieuwe Schijf van Vijf zijn onder andere de aanbeveling voor groente. Deze is omhoog van 200 gram naar 250 gram per dag. Daarnaast zijn ook de wekelijkse portie peulvruchten en noten aangepast. Bewerkt vlees is verwijderd uit de adviezen en een ideaal menu is een combinatie van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei. Daarnaast wordt aanbevolen om drie koppen groene of zwarte thee per dag te drinken om je gezondheid te bevorderen.

Heb je moeite om deze nieuwe adviezen te combineren in alledaagse menu’s? Het voedingscentrum biedt, afhankelijk van je leeftijd en geslacht, ook voorbeeldmenu’s hoe je een gezonde voeding kunt realiseren.

schijf-v5 eten

Interessante andere posts

Leave a Comment