voetzorg

Goed tapen helpt bij lopen

posted by admin april 20, 2022 0 comments
pexels-stephanie-allen-4085453

Misschien ben jij een hardloper die behoorlijk wat blessures heeft gehad. Het kan dan handig zijn om enkele eenvoudige taptechnieken te leren die je kunt gebruiken om het risico op blessures te verminderen. Hierdoor word je geholpen omdat je langer kunt trainen met minder problemen.

Er zijn twee hoofdtypen tape die je in je hardloopset moet hebben: stijve tape en kinesiotape (KT). Stijve tape wordt voornamelijk gebruikt om overmatige gewrichtsbeweging of beweging te beheersen en te beperken, terwijl KT een elastische tape is die beweging niet beperkt.

De belangrijkste functie van KT is het verminderen van pijn en het bevorderen van lymfedrainage door de huid op te tillen om de ruimte tussen de huid en het myofasciale weefsel te vergroten.

Zowel rigide als KT worden gebruikt voor een groot aantal aandoeningen, maar hier bespreken we de onderste ledematen (knie en lager).

Top 5 blessures

De meeste hardlopers worden geplaagd door een top 5 van blessures, waarbij tapen een uitkomst kan bieden:

Plantaire fascia-gerelateerde pijn (bijv. boog- en hielpijn)

Enkel verstuikingen

ITB-syndroom

Patellofemorale pijn (knieschijf)

Turfteen (pijn aan het gewricht van de grote teen)

Niet altijd mogelijk

Tapen is niet altijd en voor iedereen mogelijk en geschikt. Bij schimmelinfectie kan taping de eventuele infecties op de voeten verergeren, omdat het de ideale omgeving creëert voor schimmel om te gedijen. Je kunt dan beter een afspraak maken bij bijvoorbeeld de podoloog in Apeldoorn.

Als je allergisch bent voor tape, plaats dan geen harde tape rechtstreeks op jouw huid. Bedek in plaats daarvan eerst jouw huid met hypoallergene tape (hypafix of KT) voordat u de harde tape aanbrengt.

Hoe je jouw voeten voorbereidt

Zorg ervoor dat het gebied droog en schoon is. Het is het beste om het gebied te scheren voordat je plakt, zodat de tape langer kan blijven zitten en minder pijnlijk is om af te pellen.

Als je zweetvoeten hebt, kun je middelen gebruiken zoals tinctuur of benzoïne. Breng de tinctuur aan met een wattenbolletje over het gebied waar je de tape wilt aanbrengen.

Taping technieken voor hardlopers

Taping met weinig kleurstof is de meest populaire techniek die door veel podotherapeuten wordt gebruikt voor aan plantaire fascia gerelateerde pijn. Sommigen kunnen ervoor kiezen om het gebied eerst met KT te bedekken voordat ze de stijve tape aanbrengen voor meer ondersteuning en betere hechting.

Taping is essentieel als je een verstuikte enkel hebt gehad of herstellende bent.

De tapetechniek is behulpzaam voor pijn onder je knieschijf (patellofemorale pijn). De algemene voorkeur voor knietape is deze eenvoudige tapingtechniek die helpt om meer steun aan de knieën te geven en stabiliteit te geven voor bergbeklimmingen en sprints naar beneden door gewoon KT te gebruiken.

Wanneer moet ik tape gebruiken om te hardlopen?

Als je pijn hebt, probeer dan te tapen. Het is echter raadzaam om eerst een gezondheidsprofessional te raadplegen om er zeker van te zijn dat je een juiste diagnose krijgt voordat u thuis gaat tapen als behandelingstechniek. Maak dan een afspraak bij de medische pedicure Deventer.

Taping hoeft niet altijd gebruikt te worden als je een blessure hebt. Als je bijvoorbeeld jouw voeten of knie wilt beschermen tegen de belasting van een lange hardloopsessie, kun je ze voorafgaand aan de run afplakken om het risico op weefselbeschadiging te verminderen en jouw herstel te bevorderen.

Interessante andere posts

Leave a Comment