Zorg

Werkt Botox tegen migraine?

posted by admin januari 23, 2018 0 comments
eu65t

Als je last hebt van migraine en vaak aanvallen van enorme hoofdpijn hebt, vraag je je misschien af ​​of er iets is dat je hiertegen kunt doen.

Botox, oftewel OnabotulinumtoxinA, werd in 2010 goedgekeurd als medicijn voor volwassenen die last van chronische migraine hebben. Om voor deze behandeling in aanmerking te komen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een geschiedenis hebben van migraine hoofdpijn
  • Hoofdpijn (inclusief spanningshoofdpijn) op de meeste dagen (15 of meer) van de maand, waarvan 8 migraine aanvallen zijn

Het zal niet werken voor je als je:

  • Minder dan 14 dagen per maand last hebt van hoofdpijn 14
  • Lijdt aan andere soorten hoofdpijn, zoals clusterhoofdpijn

Wat is Botox?

Botox is een neurotoxine, een gif gemaakt door bacteriën die Clostridium botulinum worden genoemd. Het kan een dodelijke reactie veroorzaken die botulisme wordt genoemd omdat het signalen van je zenuwen blokkeert en je spieren verlamt. Je kunt besmet raken door het eten van bedorven voedsel.

Een behandeling met Botox is echter veilig omdat het gif niet in je maag wordt komt en de dosis véél kleiner is dan in bedorven voedsel.

Artsen ontdekten dat injecties met Botox kunnen helpen rimpels glad te strijken omdat het de spieren in het gezicht ontspant. Het helpt ook mensen met tics en spasmen vanwege een zenuwaandoening zoals hersenverlamming.

Wanneer mensen met migraine-hoofdpijn echter Botox gebruikten om hun rimpels te behandelen, vertelden ze hun dokter dat het ook beter ging met hun hoofdpijn. Dus artsen begonnen het te onderzoeken als een migraine pijnbehandeling.

Werkt Botox tegen migraine-hoofdpijn?

Uit een onderzoek onder volwassenen die last hebben van chronische migraine-hoofdpijn bleek dat de injecties met Botox het aantal dagen met migraine verminderde. Soms werd ook vermindering van andere soorten hoofdpijn gemeld. Ze hadden ook elke maand meer pijnvrije, heldere dagen – en bovendien rapporteerden ze minder minder ziekmeldingen van hun werk.

In een andere studie meldde bijna de helft van de mensen die twee behandelingen van Botox-injecties ondergingen dat het aantal dagen dat ze elke maand hoofdpijn hadden, gehalveerd was. Na vijf behandelingen steeg dit tot ongeveer 70% van de mensen.

Artsen denken dat Botox werkt tegen migraine, omdat het chemische stoffen (neurotransmitters) blokkeert die pijnsignalen uit je hersenen transporteren. Botox is als een wegversperring op dat pad. Het stopt de signalen voordat ze de zenuwuiteinden rond je hoofd en nek bereiken.

Botox behandeling

Je krijgt elke 12 weken verschillende injecties met Botox rond je hoofd en nek om de hoofdpijn te verminderen of om de migraine aanvallen te voorkomen.

Misschien heb je in totaal 30 tot 40 injecties nodig, en krijg je aan elke kant van je hoofd een gelijk aantal. Als je op een bepaalde plek migrainepijn hebt, heb je mogelijk meer injecties nodig. Je kunt de eerste resultaten verwachten 2 tot 3 weken na je eerste behandeling.

Bijwerkingen

Nekpijn en hoofdpijn zijn de meest voorkomende bijwerkingen voor mensen die chronische migraine hebben en Botox gebruiken.

Het is zeldzaam, maar je kunt een allergische reactie op Botox hebben. Tekenen hiervan kunnen netelroos, kortademigheid of zwelling in je onderbenen zijn.

Neem voor een deskundig advies contact op met The Body Clinic.

Interessante andere posts

Leave a Comment