Zorg

Is tandpasta giftig?

posted by admin november 2, 2018 0 comments

Net als bij shampoos zijn er tegenwoordig ook vele varianten tandpasta te vinden. Voornamelijk voortgekomen uit de vraag naar tandpasta’s zonder fluoride, omdat deze stof giftig zou zijn. Is dat echt zo, fluoride beschermt onze tanden toch juist goed tegen gaatjes? In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

De voor- en nadelen van fluoride

De fluoride die wordt toegevoegd aan tandpasta is een afvalproduct uit de aluminium- en kunstmestindustrie. Een afvalproduct waarmee we onze tanden poetsen? Ja echt, maar de hoeveelheden fluoride die in tandpasta zitten zijn te verwaarlozen. Fluoride in hoge concentraties is natuurlijk wel giftig, maar door de lage dichtheid in de tandpasta is het volgens tandartsen niet schadelijk. Desondanks blijft het aantal voor- en tegenstanders onverminderd groot.

Tegenstanders zouden het liefst een verbod op de stof zien, omdat het schadelijke effecten kan hebben. Vooral voor kleine kinderen kan het schadelijk zijn. Daarom wordt ouders ook altijd geadviseerd om de tanden van kleine kinderen te poetsen en ze het niet zelf te laten doen. Het is belangrijk dat voorkomen wordt dat kinderen de fluoride inslikken.

Voorstanders van fluoride geven juist aan dat het een van de meest onderzochte stoffen is en dat we daardoor goed weten welke concentratie veilig is en welke niet. Door zeer lage concentraties toe te voegen in een tube tandpasta is er geen risico. Het wordt pas gevaarlijk als je per kilo lichaamsgewicht 4 gram tandpasta gaat opeten.

De mening van tandartsen

De vraag naar fluoridevrije tandpasta neemt toe en dat is volgens veel tandartsen een zorgelijke ontwikkeling. Uit veel tandartspraktijken horen we geluiden dat het aantal gaatjes sinds het gebruik van fluoride in tandpasta sterk afgenomen is. Er komen wel steeds meer alternatieven voor tandpasta met fluoride op de markt, maar dat is geen goed alternatief als we de tandarts moeten geloven: “Het gebruik van andere stoffen dan fluoride in tandpasta, zoals kokosolie of propolis heeft weinig effect. Je kunt het vergelijken met tandenpoetsen zonder tandpasta: tandplak wordt moeilijker verwijderd en kan zich ook weer gemakkelijk aan tanden hechten.”

 

Interessante andere posts

Leave a Comment