Uncategorized

Deze hulpmiddelen zijn onmisbaar in de zorg

posted by admin maart 18, 2019 0 comments
microscope-275984_1920

Hoewel wij “gewone burgers” hopen dat we er nooit mee te maken hoeven te hebben is er een groot scala aan hulpmiddelen voor zorgverleners om hun patiënten beter te helpen. Deze hulpmiddelen zijn onmisbaar in de zorgverlening.

Microscoop

Dit geldt niet alleen voor de zorgverlening, maar ook voor de biologische wereld in het algemeen. Dankzij de Nederlandse Antoni van Leeuwenhoek en daarna Sacharias Jansen of Hans Jansen heeft de wereld sinds eind 16e eeuw de beschikking over de microscoop. Hierdoor zijn cellen en microscopische organismen beter te observeren en bestuderen. Doordat we bacteriën en virussen beter begrijpen kunnen we ze beter bestrijden of benutten.

Laparoscopische hulpmiddelen

Laparoscopische hulpmiddelen zorgen ervoor dat chirurgen interne operaties zonder problemen en met zo min mogelijk incisies kunnen uitvoeren. Dit zorgt voor een kleinere kans op ontstekingen en een lagere kans op complicaties. De wond is immers een stuk kleiner en bacteriën hebben minder ruimte om toe te slaan. Een buikoperatie kan hiermee worden afgedaan door twee kleine incisies van 1-2 centimeter in plaats van één of twee grote wonden van 10+ centimeter.

Tilliften en plafondliften

Hoewel artsen vaak in de schijnwerpers staan heeft het verpleegkundig personeel de hoofdrol in de zorgverlening. Zij waken constant over de patiënten en moeten het zware werk doen wanneer een patiënt verplaatst moet worden. Vroeger zou dat betekenen dat ze de patiënten zelf fysiek het bed op of af moesten tillen. Dat is natuurlijk een enorme last op hun lichaam en niet te doen als je dat tientallen keren op een dag, zeven dagen per week moet doen. Gelukkig hangt er boven bijna elk ziekenhuisbed een plafondlift en heb je verrijdbare tilliften om het de verpleegkundigen en de patiënten makkelijker te maken.

Röntgenfoto’s

Het belangrijkste aan het behandelen van een verwonding is het weten wat er precies aan de hand is. In het geval van een schaafwond is dat makkelijk te achterhalen, maar bij een breuk gaat dat al wat lastiger. En als je al hebt geconstateerd dat het een breuk is moet je er ook nog achter komen waar de breuk precies zit. Gelukkig hebben we daar sinds eind 19e eeuw dankzij de ontdekker van de röntgenstralen, Wilhelm Röntgen, een oplossing voor: het Röntgenapparaat. Hiermee worden botten zichtbaar zonder dat er in de patiënt gesneden hoeft te worden. De internationale wetenschap heeft hem zelfs in 1901 een Nobelprijs toegekend voor de ontdekking van zijn röntgenstralen.

Interessante andere posts

Leave a Comment