Uncategorized

HSP: wat is het en hoe kun je het testen?

posted by Kamil januari 5, 2017 0 comments
brain

In onze huidige maatschappij gebeurt heel veel. We hebben drukke banen, een gezin, een sociaal leven en hobby’s. Ook krijgen we veel informatie te verwerken via allerlei kanalen. Denk aan televisie, radio, smartphone, social media, nieuwsberichten, reclames, et cetera.

Je doet dus enorm veel indrukken op. Sommige mensen voelen zich daarbij als een vis in het water. Ze schakelen en reageren snel op nieuwe informatie. Anderen hebben er wat meer moeite mee. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is de mogelijkheid dat je een hooggevoelig (hoogsensitief) persoon bent.

Wat is een HSP?

De term hooggevoelig is voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Een HSP, ofwel Highly Sensitive Person, is bovengemiddeld gevoelig voor prikkels uit de omgeving. Hij of zij neemt veel waar uit de directe omgeving en pikt veel signalen en details op. Alles komt groter en intensiever binnen. Hoe dit komt is nog niet duidelijk. Er zijn nog geen sluitende neurologische verklaringen. Het verschijnsel is daarom niet opgenomen in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) als stoornis. Hooggevoeligheid komt onder zowel mannen als vrouwen voor en betreft ongeveer 20% van de bevolking.

Wat kenmerkt hooggevoeligheid?

Er zijn een aantal kenmerken die hooggevoeligen gemeen hebben, maar niet elk kenmerk geldt voor iedereen. De meesten zijn introvert te noemen, maar er zijn er ook een aantal die juist extravert zijn en spanning opzoeken. Hieronder lees je een aantal kenmerken.

HSP’s

  • nemen intenser waar en zien veel details;
  • hebben meer moeite om indrukken te verwerken (trager, vaak moe);
  • zijn vaak creatief en fantasierijk;
  • voelen andermans stemming of de algemene sfeer goed aan en reageren hier sensitief op;
  • ervaren emoties extra sterk;
  • hebben meer moeite met planning, werkdruk en structuur;
  • kunnen erg perfectionistisch zijn;

Testen of je hooggevoelig bent

De genoemde kenmerken zijn er maar een aantal en niet elke HSP heeft elk kenmerk. Als je wilt weten of je hooggevoelig bent, kun je online verschillende testjes doen. Een goede site hiervoor is Zobegaafd.nl. Dit zijn echter geen officiële testen, want die zijn niet ontwikkeld. Hoogsensitiviteit is namelijk geen stoornis. Er kan dus vooralsnog ook geen officiële diagnose voor gesteld worden. De tests online zijn meer een indicatie voor jezelf, waardoor je wellicht beter in staat bent jezelf te begrijpen.

Interessante andere posts

Leave a Comment