UncategorizedZorg

Hulp bij psychische klachten

posted by admin december 19, 2018 0 comments

Een bepaalde situatie kan zo’n impact op je hebben dat je te maken krijgt met psychische klachten. Bijvoorbeeld doordat een geliefd persoon is overleden, of omdat je veel spanningen ervaart op het werk. In het geval van psychische klachten, krijg je niet te maken met één soort probleem. Dit kan zich lichamelijk uiten in hartkloppingen en pijn in de maag of het hoofd, maar ook in slaap- of eetstoornissen of een zware depressie. In dit geval is het belangrijk om hulp in te schakelen, zodat je deze klachten overwint en weer kunt genieten van het leven.

Zet de eerste stap

Hoe moeilijk het ook kan zijn, om je klachten te overwinnen zal de eerste stap uit jezelf moeten komen. Maar dit hele proces hoef je niet in je eentje te doorlopen. Neem iemand in vertrouwen waar jij goed bij voelt en vertel over de problemen waar je tegenaan loopt. Daarnaast kan je bij deze persoon altijd aangegeven dat je het lastig vindt om hulp te zoeken. Je kunt vervolgens vragen of deze persoon met je mee wilt gaan naar de huisarts. Niet alleen als steun, maar ook om je problemen goed te verwoorden als je even niet uit je verhaal komt. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psychiater voor een aantal sessies. Ook al kan dit wat spannend zijn, wees ook trots op jezelf omdat je de eerste stap hebt gezet. 

people-3163556_640

De juiste psychiater kiezen

In sommige gevallen verwijst de huisarts je direct door naar een specialist. Maar het kan ook voorkomen dat je alleen een verwijzing krijgt en vervolgens zelf op zoek moet naar een psychiater en daar een afspraak moet maken. Hoe kies je in dit geval de juiste persoon? Online bieden zich namelijk een behoorlijk aantal specialisten aan. Neem in dit geval even de tijd om de websites rustig te bekijken. De een gaat af op het vriendelijke gezicht op de foto, de ander hecht meer waarde aan de behaalde kwalificaties. Verder is het ook goed om te kijken welke werkwijze de psychiater hanteert. Want om je open te stellen, is het belangrijk dat jij je helemaal op je gemak voelt.

girl-924903_640

Therapie in je vertrouwde omgeving

Vind je het lastig om de deur uit te gaan? Of lukt het met je huidige schema niet om een afspraak te maken voor een sessie in een reguliere praktijk? Dan is een online psychiater ook een optie. In dit geval hoef je de deur niet uit. Je praat met een gekwalificeerde psychiater via Skype, de belfunctie van Whatsapp, FaceTime. Het enige wat je dus nodig hebt is een goede internetverbinding. Voor de rest is het gewoon een face-to-facegesprek als je zou verwachten in een gewone praktijk. Vind je het lastig om gelijk tegen een nieuw gezicht te praten? Dan kan je ook beginnen met online therapie via e-mail. De psychiater zal alles doen om je op je gemak te stellen, zodat je later alsnog over kunt gaan op een gesprek via bijvoorbeeld Skype.

Interessante andere posts

Leave a Comment