Uncategorized

Pas op voor de teken!

posted by admin december 21, 2018 0 comments

Het voorjaar komt er langzamerhand aan en dat betekent dus ook dat de teken terugkomen. Is dit reden voor paniek?

Wat is een teek?

Een teek is een klein insect wat lijkt op een platte spin. Het beestje behoort ook tot de spinachtigen. De larve van een teek heeft zes poten maar wanneer de teek volwassen wordt krijgt het er acht, net als een spin. Het is een insect die veel in de natuur voorkomt en op zoek is naar andere beesten om zich op te vestigen. Zodra een teek zich heeft gevestigd aan een ander dier neemt de teek bloed tot zich op en slaat dit op in zijn schild (het vliesje op zijn rug).

Gevaarlijk

Zijn teken gevaarlijk? Jazeker. Zodra teken bloed van een mens opnemen kunnen ze een bacterie achterlaten genaamd Borrelia. Dit kan de ziekte Lyme veroorzaken in een lichaam.

Lyme

De ziekte van Lyme is een lichamelijke ziekte die tot chronische schade kan leiden. De ziekte heeft drie stadie:

  1. De vroege plaatselijke Lyme
  2. De verspreidde ziekte van Lyme
  3. De chronische ziekte van Lyme

De vroege plaatselijke Lyme is wanneer je er snel achter komt dat je Lyme hebt bijvoorbeeld omdat je de kring ontdekt. In dit stadium is de ziekte makkelijk te behandelen en moet je langs de dokter gaan en die geeft je een prescriptie mee en dan ben je er van af.

Wanneer de ziekte al verspreid is in je lichaam heb je er waarschijnlijk al klachten van, bijvoorbeeld last in de gewrichten. Hiervoor krijg je van de dokter een langdurig medicijn mee en soms moet je maanden lang herstellen.

In de chronische fase is er nog wel hoop. Je kan veel klachten oplossen door de medicijnen van de dokter maar sommige klachten blijven voor langdurige tijd. Je kan bijvoorbeeld een plaatselijke verlamming oplopen

Preventie

Er zijn een aantal manieren om rekening te houden met teken. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen vermijden om niet de natuur in te gaan. Maar er is ook een oplossing wanneer je toch wel de natuur in wilt, namelijk de teekwerende kleding. Teekwerende kleding is een perfect alternatief wanneer je nog wel de natuur in wilt gaan zonder het risico dat je gebeten wordt door een teek.

teek

Interessante andere posts

Leave a Comment