Zorg

Neem op tijd actie tegen een burn-out

posted by admin maart 9, 2017 0 comments
1552172294_1a7fd376ee_z-1

Een burn-out komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Het bouwt zich zorgvuldig op gedurende een langere periode, en je krijgt al een tijd signalen van je lijf dat het niet goed gaat met je. Omdat je een burn-out over het algemeen krijgt in een langdurig stressvolle periode, zul je in eerste instantie niet door hebben dat de signalen die je krijgt een voorbode van een burn-out zijn, maar zul je gewoon afdoen als normale stress symptomen. Vroege signalen zijn bijvoorbeeld een opgejaagd gevoel, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of onverklaarbare spierpijn en slecht slapen, bijvoorbeeld ruimschoots voordat de wekker gaat wakker worden. Als jij dit soort lichamelijke signalen serieus neemt, dan kun je tijdig actie ondernemen tegen de burn-out.

Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?

Veel mensen denken dat je een burn-out voorkomt door het rustiger aan te doen. Ze stoppen met de helft van de dingen die ze doen en hopen dat het overgaat. Helaas kiest men dan meestal voor de dingen die niet hoeven, en blijven ze doorgaan met de dingen die moeten. De stress factor in het leven valt meestal niet uit te schakelen, die moet gewoon zijn pad doorlopen. Het resultaat is dat je de leuke dingen van het leven overslaat en 100% van je tijd aan dingen besteedt die energie kosten, en geen energie opleveren. Als je de lichamelijke signalen van een burn-out herkent, dan is het dus belangrijk om de juiste hulp te zoeken, zodat je voor jezelf op een rijtje kunt zetten wat jou uit deze situatie gaat brengen.

Burn-out voorkomen: 3 tips

Een belangrijke oplossing voor een burn-out in wording is nachtrust. Denk je al jaren dat je maar 5 of 6 uur slaap per nacht nodig hebt? Je vergist je. Door meer te slapen kom je beter in balans. En rust neem je niet alleen ’s nachts: als je ingespannen aan het werk bent, heb je elke anderhalf tot twee uur een pauze nodig van ongeveer een kwartier. Een tweede ding is hoe je ’s ochtends opstaat. Zet je de wekker en gun je jezelf dan een kwartier om van slaap tot auto te komen? Dat is niet handig. Je kunt de wekker beter wat vroeger zetten, en de tijd nemen om te douchen, ontbijten en een liedje te fluiten, want zo ga je relaxter de dag in. Een derde tip om een burn-out te voorkomen is bewegen. Je hoeft niet voor de marathon te trainen, je hoeft niet naar de sportschool, bewegen kun je overal.

Interessante andere posts

Leave a Comment