Zorg

De tandarts: wat kan hij of zij voor jou betekenen?

posted by Thomas juli 19, 2016 0 comments
Female teeth being checked by doctor

Veel mensen brengen een bezoek aan de tandarts voor een periodieke controle. Tijdens een periodieke controle loopt een tandarts je gebit na op beginnende complicaties, waarvan gaatjes en ontstekingen de meest voorkomende voorbeelden zijn. Mocht er inderdaad sprake zijn van een complicatie, dan zal een tandarts je vragen om een afspraak voor een vervolgbehandeling te maken. De periodieke controle doet geen pijn, er wordt hoogstens tandsteen achter tanden en kiezen verwijderd. Het verwijderen van tandsteen is een pijnloze behandeling en helpt je bij het voorkomen van gaatjes en ontstekingen. Tandsteen is namelijk niets meer dan een laag met opgehoopte bacteriƫn, die tijdens het poetsen niet goed weggehaald zijn.

Een kindertandarts voor jonge kinderen

Jonge kinderen vinden het vaak behoorlijk spannend om een bezoek aan de tandarts te brengen, mede door de uitgebreide apparatuur in de behandelkamer van een tandarts. Om een bezoek aan de tandarts makkelijker te maken voor kinderen, kunt u voor een kindertandarts kiezen. In sommige gevallen komt de kindertandarts naar een basisschool om de gebitten van kinderen te controleren. Mocht er sprake zijn van een gaatje of een ontsteking, dan zal een kindertandarts de kinderen vragen om een vervolgafspraak te maken. Deze afspraak wordt gepland in de tandartspraktijk zelf, omdat een kindertandarts daar de benodigde apparatuur heeft.

Het reinigen van het gebit

Het is erg belangrijk om zeker eens per jaar langs de tandarts te gaan. De tandarts reinigt het gebit en voorkomt ergere complicaties! Zeker bij kinderen in de puberteit en bij erg jonge kinderen is het gebit vaak kwetsbaar. Gaatjes die in het kindergebit ontstaan kunnen worden meegenomen naar het volwassengebit van een kind, waardoor een kind tot op latere leeftijd last heeft van de complicaties van vroeger. Daarbij weten veel patiƫnten niet dat de kosten voor een periodieke controle van het gebit van kinderen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering, aldus een tandarts uit Delft.

Interessante andere posts

Leave a Comment