Ziekten

Diabetes: de zoete sloper

posted by Andre januari 18, 2016 0 comments
diabetes

 

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikers niet meer in verhouding kan houden. Dit komt omdat het lichaam een tekort aan het hormoon insuline heeft. Insuline regelt de bloedsuiker spiegel. Een andere naam voor diabetes is ook wel suikerziekte.

Je hebt verschillende soorten diabetes waarvan type 2 toch het meest voorkomt onder ons. Van de 10 mensen die met diabetes gediagnosticeerd worden zijn er 9 met diabetes type 2. Bij type 2 heb je te weinig insuline in je lichaam en reageer je ook niet meer op insuline. Mensen met diabetes type 1 hebben een fout in het eigen afweersysteem. Dat heeft namelijk besloten om de insuline kwekers in ons lichaam uit te roeien en alle insuline in het bloed te vernietigen. Bij type 1 moet je dus elke dag met een pomp of een naald insuline inspuiten.

Het is niet precies duidelijk waardoor diabetes onstaat maar mensen zijn er gevoeliger voor als iemand ander in de familie ook deze ziekte heeft. Het is dus duidelijk dat gevoeligheid voor diabetes erfelijk is. Bij type 1 is ook erfelijkheid aangetoond, het gen kan meerdere generaties laten in de familie zitten, maar slaat pas toe als beide ouders het gen hebben. Uiteindelijk raakt het afweersysteem uit balans en gaat het de insuline makers aanvallen. Bij type 2 ligt dit wat lastiger. Het risico op diabetes type 2 wordt groter als men minder beweegt en vaker ongezond eet, toch kan het ook gebeuren dat mensen die altijd gezond leven ook diabetes kunnen krijgen.

Diabetes valt te herkennen aan de volgende symptonen:

  • Veel dorst hebben
  • Vaak moeten plassen
  • Een droge mond hebben (zelfs bij voldoende vochtinname)
  • Een vermoeid gevoel
  • Oogontsteking of wazig zicht.

Vervolgens kan diabetes ook een aantal complicaties veroorzaken. De voeten krijgen wondjes of kloofjes. Ze voelen een beetje tintelend aan. De nieren kunnen beschadigd raken en slechter functioneren. Zenuwen raken beschadigd en geven minder goed of verkeerde signalen door. Het zicht neemt af, je ogen raken sneller ontstoken en je ziet wazig. Je lichaam voelt constant stijf aan. Ook het gebit vertoond een aantal complicaties.

Inmiddels loopt het onderzoek naar de oorzaak, symptomen en behandeling van diabetes op volle toeren. Het is echter een vrij gecompliceerd onderwerp en daarom duurt het onderzoek er naar zo lang.

Interessante andere posts

Leave a Comment