Zorg

Het ABC van chirurgische mondkapjes; wat je moet weten

posted by admin juni 27, 2022 0 comments
jievani-weerasinghe-qq11f5c3yxs-unsplash

Tijdens de  corona pandemie hebben mondkapjes, en vooral chirurgische mondkapjes, veel aandacht gekregen omdat ze de beste manier zijn om jezelf en je dierbare te beschermen tegen besmettingen. Nu de restricties opgeheven zijn en het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland lijkt te blijven dalen verliezen we dit een beetje uit het oog. Echter zijn chirurgische mondkapjes nog altijd belangrijk, en kunnen ze op verschillende manieren gebruikt worden om jezelf en dierbare te beschermen. In deze blogbijdrage bespreken we alles wat je moet weten over chirurgische mondkapjes, en hoe ze nog steeds relevant blijven ook naarmate de pandemie richting een einde lijkt te komen.

Waarvoor zijn chirurgische mondkapjes belangrijk

Je kunt chirurgische mondkapjes op een aantal manieren gebruiken. Ze beschermen je tegen druppeltjes die het coronavirus, of andere virussen, kunnen bevatten. Deze druppeltjes kunnen in de lucht terechtkomen wanneer iemand die de drager is van een virus praat, zingt of schreeuwt. Als jij zelf besmet bent met het virus, kunnen mondkapjes helpen voorkomen dat je het virus verspreidt naar anderen. Bovendien kunnen mondmaskers je ook beschermen tegen andere infecties van de luchtwegen, zoals griep.

Mondkapjes zijn niet alleen bedoeld voor werknemers in de gezondheidszorg; ze worden ook aanbevolen voor mensen die in nauw contact met anderen werken, zoals leraren, medewerkers in de kinderopvang en obers. Eigenlijk zou iedereen die in nauw contact staat met anderen moeten overwegen een chirurgisch mondkapje te dragen.

Hoe chirurgische mondkapjes te gebruiken 

Eigenlijk is het gebruik van chirurgische mondkapjes heel simpel. Er zijn een paar stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je ze correct gebruikt.

  • Was eerst je handen grondig met water en zeep, of gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis.
  • Haal vervolgens het chirurgische mondkapje uit de verpakking.
  • Deze mondkapjes kun je maar één keer gebruiken, dus gooi de verpakking na opening direct weg.
  • Plaats het chirurgische mondkapje over je neus en mond en zorg ervoor dat hij beide volledig bedekt.
  • Zodra de beschermer op zijn plaats zit, pas je hem aan zodat hij goed aansluit op je gezicht, zorg dat hij strak aansluit over de brug van je neus en dat hij over je kin zit. 
  • Gooi het mondkapje meteen weg als je hem van je gezicht af gehaald heb en was je handen, er kunnen virusdeeltjes aan de buitenkant van het mondkapje zitten, dus vermijd het om dit aan te raken. 

Als je deze simpele stappen volgt kun je er zeker van zijn dat je je mondkapje op de juiste manier gebruikt. Het dragen van chirurgische mondkapjes is de beste manier om jezelf en je dierbaren te beschermen tegen het coronavirus of andere infecties van de luchtwegen. Bedankt voor het lezen.

Interessante andere posts

Leave a Comment