Zorg

Hoe is de langdurige zorg geregeld?

posted by admin februari 27, 2019 0 comments

Langdurige zorg of ondersteuning kan uit verschillende soorten werkzaamheden bestaan. Dit gaat van begeleiding, hulp voor het huishouden tot volledige 24 uurs zorg. In dit artikel wordt meer verteld hoe langdurige zorg precies in zijn werking gaat.

Hoe kun je langdurige zorg verkrijgen?

In Nederland is de langdurige zorg voor volwassen mensen in drie verschillende zorgwetten geregeld. Dit is de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), wijkverpleging uit de zorgverzekeringswet (Zvw). Normaal gesproken begin je met een aanvraag bij voor een zorgindicatie bij CIZ voor de Wet langdurige zorg. Op het moment dat je een goedkeuring hebt voor de zorgindicatie handelt het zorgkantoor alles verder met je af. Wanneer je echter niet in aanmerking komt voor een zorgindicatie, dan wordt de zorg geregeld via de gemeente of via de zorgverzekering.

Wat is het verschil tussen de verschillende zorgvormen?

In sommige gevallen lijkt de zorg ontzettend veel op elkaar. De dagbesteding, begeleiding of verpleging kan worden verleend door zowel Wlz-zorg thuis, Wmo-ondersteuning en de wijkverpleging. Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat erg kwetsbare mensen met 24 uurs zorg door het Wlz wordt behandeld. Daarbij is ook de zorg ervan vele malen intensiever. Wlz-zorg is namelijk alleen mogelijk op het moment dat je lijdt aan een lichamelijk ziekte of beperking, dementie, verstandelijk of een zintuigelijke beperking. Daarbij is ook direct duidelijk dat je direct tot het einde van je leven zorg nodig hebt en dit ook gedurende 24 uur op een dag. Bij de andere wetten is deze zorg dus minder intensief doordat ook de ziekte of beperking minder zwaar is.

Wanneer krijg je geen langdurige zorg van het Wlz

Normaal gesproken valt intensieve zorg altijd onder het Wlz. Hier zijn echter wel een paar uitzonderingen bij het verkrijgen van zo een Wlz-indicatie. Dit zijn de volgende uitzonderingen:

  • Je weet zelf wanneer je hulp nodig hebt en je kunt deze inschakelen
  • Je lichaam is in staat om de nodige hulp te vragen
  • Wanneer er niet direct een gevaarlijke situatie ontstaat op het moment dat je wat moet wachten op de hulp.

Wat is de eigen bijdrage voor langdurige zorg

Op het moment dat je langdurige zorg van het Wlz ontvangt, moet hier alleen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage worden betaald. Ditzelfde geldt wanneer je Wmo-ondersteuning krijgt van de gemeente en voor de wijkverpleging hoeft geen eigen bijdrage te worden betaald.

Interessante andere posts

Leave a Comment