Zorg

Nieuwe WIP richtlijn voor tandartsen en Orthodontisten

posted by admin februari 6, 2017 0 comments
Dental Supply Logo_Normaal

Dental Supply

De nieuwe WIP richtlijn infectiepreventie in mondzorgpraktijken gaat veel veranderen in de dentale industrie. Vrijwel elke praktijk krijgt hiermee te maken. Eén van de meest belangrijkste wijzigingen, voor ons als leverancier van dentale gereedschappen, zit in de reinigingsvoorschriften voor gebruikte gereedschappen. Gereedschappen zoals hoekstukken, turbines maar ook bijvoorbeeld orthodontische tangen.

Vanaf heden mogen volgens de WIP-richtlijn 2016 dentale gereedschappen niet meer handmatig gereinigd worden indien er een beter alternatief bestaat. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld elk hoekstuk of turbine thermisch gedesinfecteerd of gesteriliseerd dient te worden in tegenstelling tot het hiervoor gebruikelijke desinfecteren met alcohol. Effectief betekent dit dat waar vorig jaar nog binnen 1 minuut  een turbine gereinigd kon worden, daar nu minimaal 20 minuten machinale tijd voor nodig is. Dit heeft natuurlijk zijn effect op de beschikbaarheid van hoekstukken. Om een zelfde productie te kunnen blijven garanderen zal elke praktijk dus moeten investeren in de aanschaf van extra hoekstukken. Dit betekent een extra kostenposten voor de praktijk.

Dental Supply heeft als leverancier van hoekstukken hierover nagedacht en komt met een nieuw assortiment gereedschappen (Hoekstukken Rood, Hoekstukken Blauw, Hoekstukken Groen, Turbines, etc…). Dit assortiment is ontwikkeld samen met onze productiepartner die reeds meer dan 20 jaar ervaring heeft in de productie van hand- en hoekstukken. Samen zijn wij in staat gebleken om voor een veel lagere prijs een kwalitatief hoogwaardig product op de markt te zetten. Deze producten zijn al enkele jaren getest door verschillende tandarts- en orthodontistenpraktijken. Dit zorgt ervoor dat de huidige investeringskosten voor de dentale industrie niet of nauwelijks zullen stijgen door deze verandering van regelgeving. Bijkomend voordeel is dat bij verminderd gebruik van de hoekstukken, ook slijtage minder optreedt en de hoekstukken hierdoor langer gebruikt kunnen worden. Het voordeel voor de patiënt is natuurlijk een betere reiniging van de hand- en hoekstukken, waardoor kruisbesmetting praktisch uitgesloten wordt. Ook op bijvoorbeeld het reinigingsproces van orthodontische gereedschappen heeft de verandering van regelgeving effect.

dental hand-piece with diamond cylinder bur and water spray.Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen natuurlijk een best grote impact hebben voor een praktijk. Veranderingen die zowel in financieel alsook organisatorisch aspect duidelijk voelbaar zullen zijn. In de markt merken wij als Dental-Supply dat niet iedere tandarts en orthodontist hier positief tegenover staat. Echter moeten we ons bewustzijn dat dit soort ontwikkelingen en veranderingen (die we reeds tientallen jaren ervaren) ervoor hebben gezorgd dat we in Nederland koploper zijn in de verlening van dentale zorg. Dit is iets waar we met z’n allen trots op mogen zijn!

 

Deze gastblog is geschreven door Ralph Viskaal van Dental Supply.

Interessante andere posts

Leave a Comment