Uncategorized

Verschillende vormen van dementie

posted by admin mei 1, 2018 0 comments

Er zijn veel verschillende ziektes die samen gaan met dementie. Enkele voorbeelden worden hieronder verder toegelicht. Vaak krijgen mensen die aan een van de vormen van dementie lijden speciale zorg wat ook wel dementiezorg genoemd wordt. Niet per se omdat ze zelf niks meer kunnen uitvoeren maar meer omdat dementie wel degelijk complicaties oplevert.

 

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een van de meest voorkomende variant van dementie. Zelfs in zulke mate dat bijna zeventig procent van alle dementerenden lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Bij deze aandoening is het zo dat er zogenaamde ‘plaques’ ontstaan in de hersenen welke op een MRI scan goed zichtbaar zijn. Men denkt dat deze plaques ervoor zorgen dat de verbindingen tussen je zenuwcellen verdwijnen. Omdat er hierdoor steeds minder zenuwcellen zijn kunnen je hersenen steeds minder goed functioneren. Een van de opvallendste symptomen van Alzheimer is geheugenverlies, dit kan helaas niet bestreden worden. Wel kunnen de symptomen zoals depressie en onrust bestreden worden.

 

Vasculaire dementie

Naast dat de ziekte van Alzheimer een veel voorkomende ziekte is die gepaard gaat met dementie, komt de vasculaire dementie welke ook groots gepaard gaat met dementie. Onder de dementerenden heeft ongeveer zestien procent vasculaire dementie. Terwijl Alzheimer met de zenuwcellen te maken heeft wordt vasculaire dementie veroorzaakt door aderverkalking in de bloedvaten van de hersenen. Door deze slechte bloedvaten ontstaan er bloedingen of infarcten in de hersenen. Bij een bloeding in de hersenen is het zo dat er een bloedvat lekt en bij een herseninfarct is het zo dat er een bloedvat verstopt zit. Ondanks dat het twee verschillende dingen zijn is het gevolg hetzelfde; het achterliggende hersenweefsel krijgt geen bloed meer waardoor dit afsterft. Het gevolg hiervan is vasculaire dementie.

 

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie is ook een vorm van dementie die ook wel de ziekte van Pick genoemd wordt. Bij de ziekte van Pick is het zo dat het verval van de hersencellen vooral in het voorste en zijgedeelte van de hersenen zit. De eerste symptomen hiervan zijn meestal veranderingen in het gedrag en in de persoonlijkheid en niet gelijk met geheugenproblemen. Vaak wordt frontotemporale dementie daarom ook niet gelijk herkend maar meer gezien als een psychiatrische aandoening. Deze vorm van dementie begint meestal al op jonge leeftijd, meestal bij mensen rond de 40 en 50 jaar oud.

 

Lewy body dementie

Lewy body dementie is een vorm van dementie die minder vaak voorkomt. Vaak zijn mensen die aan deze vorm van dementie lijden ouder dan 65 jaar. Deze ziekte gaat gepaard met sterke schommelingen en achteruitgang van het functioneren. Zowel lichamelijk als mentaal. De sterke schommelingen houden in dat de verschijnselen van deze vorm zelfs per dag kunnen verschillen. De symptomen van Lewy body dementie lijken heel erg op die van Parkinson dementie.

 

Parkinson dementie

De ziekte van Parkinson is eigenlijk geen echte vorm van een dementie-aandoening. Maar geeft wel degelijk dementie-achtige symptomen. Vaak hebben mensen die aan Parkinson lijden 40 procent kans dat ze ook daadwerkelijk gaan dementeren.

Interessante andere posts

Leave a Comment