Ziekten

Wat is een frozen shoulder?

posted by admin april 12, 2018 0 comments
frozen-shoulder

Een frozen shoulder is een veel voorkomende aandoening waarbij de schouder verstijft, waardoor de mobiliteit vermindert. Het is ook bekend als adhesieve capsulitis. De term “frozen shoulder” wordt vaak verkeerd gebruikt voor artritis, maar deze twee aandoeningen zijn niet gerelateerd. De frozen shoulder verwijst specifiek naar het schoudergewricht, terwijl artritis kan verwijzen naar andere of meerdere gewrichten. Het treft gewoonlijk mensen tussen de 40 en 60 jaar, en het is waarschijnlijker bij vrouwen dan bij mannen. Naar schatting treft ongeveer 3 procent van de mensen dit. Het kan een of beide schouders be├»nvloeden.

Symptomen frozen shoulder
Symptomen van een frozen shoulder zijn aanhoudende pijn in het bovenste schoudergewricht. Een persoon met een frozen shoulder zal een aanhoudend pijnlijk en stijf schoudergewricht hebben. Tekenen en symptomen ontwikkelen zich geleidelijk en verdwijnen meestal vanzelf.

Oorzaken frozen shoulder
De schouder bestaat uit drie botten: het schouderblad, het sleutelbeen en het bovenarmbeen of opperarmbeen. De schouder heeft een kogelgewricht. De ronde kop van het bovenarmbeen past in deze aansluiting. Bindweefsel, bekend als de schoudercapsule, omringt dit gewricht. Gewrichtsvloeistof zorgt ervoor dat het gewricht kan bewegen zonder wrijving. Van frozen shoulder wordt gedacht dat het ontstaat wanneer littekenweefsel in de schouder ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de capsule van het schoudergewricht dikker en strakker wordt, waardoor er minder bewegingsruimte overblijft. Bewegen kan stijf en pijnlijk worden. De exacte oorzaak is niet volledig bekend en kan niet altijd worden geïdentificeerd. De meeste mensen met een frozen shoulder kunnen echter onbeweeglijkheid ervaren als gevolg van een recente verwonding of fractuur. De aandoening komt vaak voor bij mensen met diabetes.

Oefeningen frozen shoulder
Iedereen die stijfheid in het schoudergewricht ervaart, moet snel een arts raadplegen om permanente stijfheid te voorkomen. Frequente, zachte training kan stijfheid in de schouder voorkomen en mogelijk omkeren. De volgende eenvoudige oefeningen kunnen helpen. Een daarvan is de cross-overarm. De volgende oefeningen worden aangeraden voor het verlichten van een frozen shoulder.

Cross-over armuitrekking
Houd de bovenarm van de aangedane zijde vast en trek de arm voorzichtig voor je uit, onder de kin. Houd 30 seconden vast. Ontspan en herhaal. Oefeningen moeten worden begeleid door een arts, een osteopaat of een fysiotherapeut.

Slingerrek
Sta met de schouders ontspannen. Leun naar voren met de hand van de niet-aangedane arm op een tafel. Laat de aangedane arm verticaal hangen en slinger in een kleine cirkel, ongeveer 1 voet in diameter. Vergroot de diameter gedurende meerdere dagen, naarmate je sterker wordt.

Handdoekrek
Pak beide uiteinden van een handdoek achter je rug. Trek met de goede arm de handdoek en de aangedane arm naar de schouder toe. Herhaal 10 tot 20 keer per dag. Er zijn meer oefeningen die je kunt proberen.

Interessante andere posts

Leave a Comment